Een goede voorbereiding scheelt een hoop werk. Dus leek het ons handig om ruim van te voren alvast te beginnen met het maken van alles wat we alvast kunnen. Ons eerste afgeronde project is het schilderen van de ventilatielatten achter onze gevelbekleding. Ventilatielatten zijn de latten die achter onze houtgevelbekleding komen. Je weet wel, die dingen die je zo meteen eigenlijk niet meer ziet... Maar goed, omdat we grotendeels open houten gevelbekleding hebben moeten die zwart gebeitst worden zodat de stukjes die je wel ziet niet opvallen en wel beschermd zijn tegen de weersinvloeden.
We hebben - als we goed hebben geteld - 140 latten van 3 meter nodig. Elke lat moet tweemaal gebeitst worden. De kopse kanten moeten nog een keer gezaagd worden, dus die hebben we maar een laagje gegeven. Dus dat zijn 10 zijdes per lat, dus 1400 zijdes in totaal. Of 8 lange zijdes van 3 meter maal 140 = 3360 meter schilderwerk.
Gelukkig is er bij mijn ouders genoeg ruimte om al deze latjes te schilderen en op te slaan. Maar zoals mijn vader Jonah zegt "Bouwen is sjouwen", dus we hebben elk latje tig keer in onze handen gehad om van de opslag, naar de schilder-schragen, naar de droog-schragen, naar de schilder-schragen, naar de droog-schragen, naar de opslag, naar de schilder-schragen, naar de droog-schragen, naar de schilder-schragen, naar de droog-schragen, naar de opslag te tillen.
Het eerste weekend van maart hebben Dorus en ik samen de eerste honderd latten van een eerste laag beits voorzien. Toen konden we lekker in de zon werken. Het volgende weekend heeft mama mij geholpen met de overige veertig beitsen terwijl het ijzig koud was in de mist. Gelukkig was het een paar weken later weer zonnig en hebben we in een lang weekend alle 140 de tweede laag gegeven.
Voor de oplettende kijker zie je dus dat de blokhut van mijn ouders in dezelfde periode is neergezet. Mijn eerste ontwerp dat echt gebouwd is!

You may also like

Back to Top