Ons Winterkoninkje is een relatief groot tiny house. De definitie van een tiny house is dat het een woning is kleiner dan 50 m2. Een klein appartement is in die definitie dus ook al een tiny house, maar meestal wordt er met een tiny house een vrijstaand huisje bedoeld. En dan is er een onderscheid tussen een tiny house on wheels (THOW) of een vast huisje. Ons huisje krijgt geen eigen wielen, maar zal wel verplaatsbaar zijn op een grote vrachtwagen (Euro-dieplader).
We hebben het afgelopen jaar verschillende ontwerpen gehad. Onderstaande foto’s zijn van het eerste ontwerp. Op dat moment gingen wij er nog vanuit dat we met CLT (massief hout) konden gaan bouwen. Helaas bleek dit te duur te zijn. Verder bleek ik wel heel enthousiast te zijn geweest met het aantal ramen, waardoor er geen constructieve stabiliteit in de muren over bleef. En tot slot was dit huisje te hoog om te kunnen verplaatsen over de openbare weg. Terug naar de tekentafel dus!
Via een tip van een van onze toekomstige buren kwamen wij uit bij een slim houtskeletbouw systeem van Mindful Homes. Met de Fri:dom techniek kunnen wij met een beetje hulp ons huisje als een groot Ikea pakket in elkaar zetten en hebben we veel vrijheid in hoe het ontwerp eruit komt te zien. Het enige waar we rekening mee moesten houden zijn de afmetingen om het uiteindelijk dus op een dieplader te kunnen verplaatsen.
Het ontwerp is gebaseerd op wat wij belangrijk vinden in ons dagelijks leven en daar omheen gevormd. We hebben eerst gekeken naar hoe ons ideale leven eruitziet en toen pas naar hoe zo’n ruimte zich dan vormt. Op die manier maak je niet meer dan dat je nodig hebt. Zoals je in het ontwerp kunt zien bestaat het huis uit verschillende zones. Laten we beginnen bij de voordeur: vanwege het Nederlandse klimaat willen we wanneer je binnenkomt even je jas en schoenen weg kunnen zetten. We hebben een halletje gecreëerd waar het plafond wat lager is en de ruimte vrij klein aanvoelt. Wanneer je dan twee stappen verder zet opent de woonkamer zich extra ruim en hoog. Aan de linkerkant van het halletje is een badkamer met gewoon de basics die wij willen. Deze badkamer is zelfs veel groter dan onze huidige, dus voor ons voelt het heel luxe! In de woonkamer zijn er eigenlijk drie plekken. Als eerste kom je in de keuken met onze grote eettafel die we meeverhuizen. We zijn dol op avonden met bordspellen en gezellig met mensen eten, dus de grote tafel zal zeker veel gebruikt worden. Naast de tafel komt een klein bureautje om een overgang te maken van het eetgedeelte naar de bank. In/op dit bureautje kunnen wij onze laptops kwijt. Het idee is om dit bureau en de bank zelf te gaan maken en het als één element eruit te laten zien. Vanaf de bank hebben we prachtig uitzicht via de openslaande deuren naar het bestaande bos en de gedeelde tuin waar wij komen wonen. Als we een filmpje willen kijken kunnen we met een afstandsbediening het rolgordijn naar beneden laten komen, die dan als beamerscherm functioneert. Wat een luxe!
De oplettende kijker had natuurlijk op de plattegrond ook al de kinderkamer gespot. We hebben nog geen concrete plannen, maar wilden dit wel al meenemen in het ontwerp zodat we niet over een paar jaar al uit ons huis zijn gegroeid. In de kinderkamer komt er ook een loft voor wat extra opslag voor al mijn legpuzzels en onze bordspellen, maar daarnaast misschien wel de gaafste plek van ons huis: een loftnet! Een loftnet is een net dat je over een vide heen spant waardoor je erop kunt liggen. Een soort mega hangmat dus. Via het dakraam kan je dan ’s avonds hopelijk sterrenkijken.
En waar gaan wij dan slapen? Nou, boven onze badkamer maken we een entresol waar wij gaan slapen. Helaas werd deze ruimte steeds lager en lager, dus het is nog even spannend hoe claustrofobisch deze kamer wordt. We hebben een groot dakraam boven ons bed dat ons wat extra hoogte geeft, maar we zullen in deze ruimte moeten kruipen om bij de kledingkast en de trap te komen. Wel hebben we extra ramen toegevoegd voor het ruimtelijke gevoel. Maar ook hier hebben we nagedacht over het toekomstbestendig maken. De trap voldoet aan alle regels en met het bouwsysteem is het relatief makkelijk om onze slaapkamer in de toekomst hoger te maken. Wanneer we een definitieve locatie hebben om te wonen kunnen we dus dit deel van het dak ‘makkelijk’ ophogen.
Dit was in een notendop een uitleg van ons ontwerp. In een ander artikel zal ik meer vertellen over de materialen.